Contact

Vitale kernen en buurten; een levenlang sportief actief in de eigen omgeving. Actief meedoen, daar draait het om. Voorzieningen worden zo beter benut, de sociale structuur versterkt en gezondheidsachterstanden verkleind. Door het benutten van de kansen die er op dit gebied liggen, kan een vernieuwende impuls gegeven worden aan het lokale sport- en beweegbeleid. 

Wat is een Vitale kern?
Sinds 2010 zijn er in Drenthe diverse Vitale kernen ontwikkeld. Dit zijn buurten, wijken en dorpen waarin met elkaar geprobeerd wordt sport en bewegen zo dicht mogelijk bij de inwoners te brengen en daardoor bij te dragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van de buurt. Gebleken is dat elke buurt en daarmee ook de aanpak om tot een Beweegbuurt te komen, steeds weer anders is en moet passen bij de plaatselijke situatie en gewoonten. Met de door SportDrenthe uitgebrachte publicatie, 'Drentse Beweegbuurten, op naar 2028!' is geprobeerd de gemeenschappelijke deler te vinden in deze diversiteit. 

'Drentse Beweegbuurten'
De publicatie 'Drentse Beweegbuurten, op naar 2028' geeft een overzicht van de 5 (verschillende typen) Vitale kernen in Drenthe. Het gaat om Emmen, drie stadsbuurten met het accent op ouderen, Meppel, een stadsbuurt met het accent op jeugd, Borger-Odoorn, een plattelandsbuurt, Tynaarlo, een plattelandsbuurt en Grolloo Olympisch Dorp 2011, een plattelandsbuurt met het accent op de 75% beweegnorm. 

Stappenplan
Het bijzondere aan Vitale kernen is dat er echt planmatig en stapsgewijs gebouwd wordt om een sportieve infrastructuur neer te zetten. Samen aan de slag, samen bouwen, met een duidelijk oog voor structuur en continuïteit. Dat was in het verleden vaak anders. Om daadwerkelijk planmatig aan de slag te kunnen gaan, is het doorlopen van onderstaande stappen van belang:

1. Heldere doelstelling
2. Leer de buurt kennen
3. Leer de doelgroep kennen
4. Ontdek het netwerk
5. Analyseer kansen en bedreigingen
6. Informeer en activeer de doelgroep  

Kansen voor Vitale kernen
Er zijn twee ontwikkelingen die voor Vitale kernen van grote waarde kunnen zijn: de BeweegVriendelijkeWijk-scan van het NISB en het programma Sport en Bewegen in de Buurt, het vervolg op de rijksregeling Combinatiefuncties. 

Meer informatie over de scan >>
Meer informatie over Sport en Bewegen in de Buurt >>

Contact
Voor meer informatie over de mogelijkheden van Vitale kernen voor uw gemeente, buurt, wijk of dorp kunt u contact opnemen met Alida Pasveer, telefoonnummer 0528-233 775, e-mail apasveer@sportdrenthe.nl.

 

Nieuws

Nieuwsberichten Onze nieuwsberichten kunt u vinden op onze vernieuwde website sportdrenthe.nl Lees meer

Energielening SportDrenthe loopt lekker Vaak is de financiering van duurzaamheidsinvesteringen een probleem voor sportverenigingen. Daarom heeft SportDrenthe… Lees meer

Activiteitenkalender

april 2018
Kalenderoverzicht