Contact

GA HIER NAAR DE VRAGENLIJST

JOGG Onderzoek

Worden Drentse kinderen gezonder? 
In Drenthe vinden we het belangrijk dat onze kinderen gezond zijn. Daarom zijn in 2011 enkele gemeenten gestart met de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Inmiddels zijn alle Drentse gemeenten JOGG-gemeente. JOGG is een erkende aanpak om gezond gewicht te stimuleren bij kinderen door middel van bewegen en gezond eten. Binnen deze aanpak werken provinciale, gemeentelijke, publieke en private partijen samen om dat gezamenlijke doel te bereiken. De JOGG-aanpak heeft als doel de gezonde keuze, de gemakkelijkste keuze te laten zijn. 

In 2016 is een grootschalig evaluatieonderzoek naar de JOGG-aanpak in Drenthe gestart. 

Uniek 
Drenthe is de eerste en tot op heden enige JOGG-provincie in Nederland. Om te evalueren of de Drentse JOGG-aanpak werkt, is de Hanzehogeschool Groningen gevraagd een onderzoek te verrichten naar de effectiviteit en werking hiervan. 

Wie doen er mee? 
Alle Drentse JOGG-gemeenten doen mee aan dit onderzoek. Binnen deze gemeenten zijn een aantal basisscholen geselecteerd en gevraagd om hun medewerking. 

Wat gaan we doen? 
Het onderzoek richt zich op het meten van het beweeggedrag en de voedingspatronen van basisschoolkinderen (leeftijdscategorie 4 t/m 12 jaar). Op alle scholen die deelnemen zal dit worden gemeten met een vragenlijst. Op een aantal scholen worden aanvullend ook lichamelijke metingen uitgevoerd en zullen kinderen een week lang een bewegingsmeter dragen. 

Wanneer willen we dit doen? 
De metingen voor het onderzoek zijn gestart in 2016, de laatste metingen vinden plaats in het voorjaar van 2019.

Waarom doen we dit? 
Om te onderzoeken of de JOGG-aanpak in Drenthe werkt, gaat de Hanzehogeschool Groningen diverse gegevens verzamelen om de effectiviteit en werking van de JOGG-aanpak te kunnen evalueren. De resultaten geven inzicht in wat werkt en wat niet in het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen. Zo kunnen de interventies gericht opgezet worden en is er meer kans op succes. Hierdoor kan de aanpak in de toekomst worden verbeterd.

Betrokken partijen 

  • Drenthe beweegt 
  • Hanzehogeschool Groningen 
  • Vrije Universiteit Amsterdam 
  • GGD Drenthe 
  • Drentse gemeenten 

Hieronder kunt u meer informatie vinden over wat dit onderzoek voor u als betrokkene betekent: 

Meer weten?
Mocht u toch nog vragen hebben over (meewerken aan) het onderzoek, neem dan gerust contact op met het onderzoeksteam (joggdrenthe@org.hanze.nl). 

Blijf op de hoogte van het JOGG-onderzoek middels onze eigen Twitter pagina