Contact

JOGG
In maart 2014 ondertekenden twee maatschappelijke instellingen én 11 van de 12 gemeenten in Drenthe hun samenwerkingsovereenkomst met JOGG-Nederland. Landelijk nieuws, een grote slag voor Drenthe én voor JOGG-Nederland.

En toen..

Want met tekenen gebeurt er nog niets. En bij JOGG geldt dat nog meer dan op andere thema’s. JOGG staat voor een cultuurverandering, een leefstijlverandering en voordat dat zichtbaar is, zijn we een paar jaar verder. Uiteraard zijn er campagnes die JOGG zichtbaar maken en heeft het invloed op activiteiten (bijv. van buurtsportcoaches) die al bestonden. Maar ‘onder de horizon’ hebben zich afgelopen maanden veel ontwikkelingen voortgedaan waar we super trots op zijn. In bijna alle gemeenten wordt er gewerkt aan een Plan van Aanpak. Soms ligt ie er al. Vaak is er al brede betrokkenheid. Verschillende organisaties of dwars door het gemeentehuis. Er worden cursussen georganiseerd, heidagen en experimentjes gedaan. Trainingen Communicatie, PPS, Sociale Marketing en aansluiting Preventie en Zorg hebben in Drenthe plaatsgevonden. Ook de training WBE, wetenschappelijke begeleiding en evaluatie, is in Drenthe uitgevoerd (uniek!) door de GGD Drenthe.

We zijn vooral ook trots op de samenwerking met Hanzehogeschool Groningen, waardoor bijna elke gemeente een eigen FIT-team krijgt. Tweedejaarsstudenten, ondersteunt door een 4e jaars, die de monitoring uitvoeren (i.s.m. GGD Drenthe) en ondersteunen bij activiteiten en campagnes. Direct na de herfstvakantie beginnen de eerste 40 studenten in meer dan de helft van de gemeenten. Begin 2015 volgt de rest. Het gaat om een afspraak van 4 jaar. Ondertussen maken Drenthe beweegt en de HG het samen mogelijk dat er een Junior-onderzoeker JOGG is aangetrokken. De komende 4 jaar gaat de onderzoeker promoveren op dit thema. En dus, op de Drentse aanpak.

Voor de coaching van de gemeente zijn Drentse coaches gezocht en getraind. Die kunnen straks wellicht hun kennis exporteren naar aanpalende provincies. En, er is een idee over de campagne voor komend jaar. Natuurlijk blijft de Gezonde Avondvierdaagse, maar ‘Op Fietse’ (naar de tekst van Daniel Lohues) wordt het specifieke 2015-thema. De FIT-teams gaan de komende tijd deze campagne vullen.

In de meeste gemeenten loopt JOGG, in andere gemeenten gaat het minder snel. Westerveld is bezig aan te sluiten (als 12e) terwijl in Coevorden de ontwikkeling even stil ligt. Maar juist de mogelijkheid om aan te sluiten bij de andere gemeenten, maakt het snel mogelijk om ook in deze gemeenten iets te ontwikkelen. We houden jullie op de hoogte.

JOGG project Hoogeveen

Nieuws

Nieuwsberichten Onze nieuwsberichten kunt u vinden op onze vernieuwde website sportdrenthe.nl Lees meer

Energielening SportDrenthe loopt lekker Vaak is de financiering van duurzaamheidsinvesteringen een probleem voor sportverenigingen. Daarom heeft SportDrenthe… Lees meer

Activiteitenkalender

april 2018
Kalenderoverzicht