Contact

Terugblik op masterclasses Rita Buikema

Op 27 januari 2014 werd de eerste masterclass gegeven door Rita, samen met een van haar inspiratoren Ineke Kalkman. Deze avond stond in het teken van “elk kind wordt gezien” waarin Rita vertelt over haar 27 jaar ervaring als jeugdtrainer en over haar relatie met haar jeugdspelers. Het gaat veelal over een balans vinden tussen het teambelang en de prestaties van het individu. Ineke Kalkman is de eerste sportpedagoog in Nederland. Zij werkt in Rotterdam. Haar werk kreeg veel aandacht in de nationale media. Ineke heeft veel kunnen vertellen over wat ze doet, hoe haar beroep er precies uitziet, wat haar rol is als sportpedagoog bij een sportvereniging en wat daar de impact van kan zijn.  Ze vertelt vooral veel over hoe het proces verloopt binnen een ‘probleemteam’. Haar werk vergt veel geduld en energie. Tijdens de aftrap van de eerste masterclass was er veel belangstelling voor Rita en Ineke. Er zaten bijna 100 belangstellenden in de zaal.

10 maart 2014, de tweede masterclassavond van Rita Buikema. Het thema ‘kernwaarden van een club’ staat centraal. Rita vertelt over haar vijf belangrijkste kernwaarden. Dit legt ze uit door middel van 5 verschillende kleuren ballen die ze mee heeft genomen. De kernwaarden vertaalt Rita naar trainingen, hoe ze met de kernwaarden omgaat en waarom deze kernwaarden zo belangrijk zijn voor de club. De inspirator van de avond was Joop Alberda. Van hem heeft Rita veel geleerd. Hij zegt de juiste dingen en doet echt iets met haar. Joop geeft ook een presentatie deze avond en verteld dat Rita niets veranderd is! Rita is een instituut, ze spreekt voor zichzelf en volgt haar eigen weg. Joop had altijd zijn eigen manier van training geven, zijn eigen kijk op de sport. Opeens was hij iemand en was hij de beste volleybaltrainer. Ook deze tweede avond was erg inspirerend voor velen in de zaal. De masterclass was weer druk bezocht door meer dan honderd personen.

Masterclass drie vond plaats op 31 maart, met Rita Buikema en Toon Gerbrands. Een trainer leert een leven lang! Zo ook Rita. Haar fasen van het leren en ontwikkelen als trainer legt ze als volgt uit:

14 tot 20 jaar: Een ontdekkingsreis waarin Rita in het begin staat van haar carrière als trainer. Een begin van haar eerste wie’s, wie’s wil zeggen de mensen die ze tegen komt op haar pad waarvan ze leert en waarvan ze kennis op doet. In deze jaren als trainer zet ze de mini afdeling op bij de vereniging waar ze werkt.

21 tot 30 jaar: De jaren van ontdekken, leren en ontwikkelen. Rita haalt meerdere trainerspapiertjes in het volleybal etc.

31 tot 40 jaar: De tijd van ‘wat wil ik nou echt’? Als je iets wilt, ga er dan voor! Rita wil vanuit een goed beleid een goede jeugdtrainer worden. Ze vindt de doelgroep 7 tot 14 jaar het leukst, en wil daarin verder gaan.

41 tot 50 jaar: Expert worden. Rita wil ontwikkelingsgericht indelen en een balans in leeftijden zoeken.

54 jaar tot heden: Ontwikkelen als excellerende, als coach, mentor en begeleider.

Toon Gerbrands is de inspirator van de avond en verteld over het leven lang leren als trainer. Toon begon met de quote; ‘de beste meester is de meester die ook leerling kan zijn’, wat meteen goed aansloot bij het centrale punt van de avond. Wat hij hier probeerde uit te leggen is; ook al ben je zelf de trainer, sta open voor andere meningen en invalshoeken. Daarna begon Toon te vertellen over hoe een topsporter zich kan blijven ontwikkelen. Als individu kun je nooit op 100% van je kunnen komen, maar hoe dichter je bij de toppen van je kunnen zit, hoe hoger de druk is om te presteren.

Maandag 28 april stond de vierde en helaas laatste masterclass van Rita Buikema op de agenda met het thema ‘club in de moderne tijd’. Een kleine zestig geïnteresseerden waren bij deze inspiratiesessie met Berend Rubingh aanwezig. Voor clubs is het belangrijk om een visie te creëren op basis van co-creatie. Maak met het bestuur een visie voor de komende vijf jaar (in samenwerking met de leden) en werk deze planning stapsgewijs uit. Stel actiegroepen aan, de vereniging moet een wij-gevoel creëren. Zoek waar je kracht ligt, vind je eigen identiteit als vereniging en benut je sterke punten. Probeer via deze drie wegen voor continuïteit binnen de vereniging te zorgen.

Berend trapte af met de toelichting dat ‘back to basics’ niet terug naar het begin betekent, maar terug naar de basis. Laat de mensen die ergens goed in zijn doen waar ze goed in zijn, en laat mensen die ergens weinig verstand van hebben zich met andere dingen bezighouden binnen de club. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Het is belangrijk om veel te weten over nieuwe ontwikkelingen, maar door de constant vernieuwende methodes en informatie is het belangrijk om alleen de belangrijke informatie daadwerkelijk op te nemen en toe te passen.

De vereniging is van de leden zelf en niet van het bestuur. Bestuursleden moeten dus bij alle beslissingen waken dat de beslissing niet tegenstrijdig is met het DNA van de club. Bij het vak verenigingswerker komt veel emotie en passie kijken. Leden kiezen voor een club omdat ze zich kunnen identificeren met de normen en waarden die heersen binnen de club. Wanneer je als bestuur voor verandering kiest is het dus erg belangrijk om je leden hierin te betrekken en je ook zeggenschap over de te varen koers moet geven. De leden zijn immers de club, en dat zijn de personen die trots zijn op de identiteit die de club heeft en ervoor zorgen dat de club deze ook behoudt.

Volgens Berend staat er een nieuwe trend te wachten binnen het verenigingsleven. Was het vroeger zo dat je als sporter naar de club gaat waar je denkt dat jij je het beste thuis voelt, wil de nieuwe generatie dat hun nieuwe ideeën gehoord worden en er ook daadwerkelijk naar ze geluisterd wordt. Een tip van Berend is dan ook om een jeugdlid bij het bestuursteam in te voegen. Zorg ervoor dat er iemand tussen het bestuur zit die weet wat er speelt bij de nieuwe generatie en probeer te voorkomen dat het bestuur een groepje oude mannen is die alleen maar probeert die oude sfeer terug te brengen binnen de vereniging, want dat is onbegonnen werk door nieuwe maatschappelijke veranderingen en trends.

De avond werd afgesloten met de leuke vraag aan Rita of zij, na het inspireren van alle anderen, zelf ook is geïnspireerd. Hierop antwoorde Rita dat ze na een inspiratiesessie vaak nog dagenlang op een roze wolk leeft..

Nieuws

Nieuwsberichten Onze nieuwsberichten kunt u vinden op onze vernieuwde website sportdrenthe.nl Lees meer

Energielening SportDrenthe loopt lekker Vaak is de financiering van duurzaamheidsinvesteringen een probleem voor sportverenigingen. Daarom heeft SportDrenthe… Lees meer

Activiteitenkalender

april 2018
Kalenderoverzicht